Klavye Nedir? Klavye Çeşitleri Nelerdir?
Klavye Nedir? Klavye Çeşitleri Nelerdir?
Klavye, üzerinde harflerin yanı sıra rakam ve semboller bulunan, bilgisayara komut vermemizi sağlayan, dahili değil harici bir donanımdır. Bilgisayar, temel olarak klavye sayesinde komuta edilir. Tuşların dizilişine göre klavyeler, Q ve F klavye olmak üzere ikiye ayrılır. Bunun yanı sıra yapısına göre; normal klavyeler, multimedya klavyeler ve optimum klavyeler olarak üçe ayrılır. Klavye nedir ve klavye çeşitleri nelerdir sorularına cevap verdiğimize göre biraz detaya inelim.
Klavyenin işlevinden bahsettik. Klavye, içinde basit bir mikroişlemci ve bellek bulundurur. Herhangi bir tuşa basıldığında bu tuşu bilgisayara ileten mikroişlemci sinyali, hex kodları ile birlikte bilgisayarla iletişime geçer. Klavye üzerinde bastığımız tuştan elimizi kaldırdığımızda bu hex kodu, bilgisayara milisaniyeler içerisinde gönderilir. Bilgisayar ile klavye arasında bulunan bu sinyal, tek yönlü değil çift taraflıdır.
Tuş Dizilimine Göre Klavye Çeşitleri
Q Klavye
Dünyada en çok kullanılan klavye Q klavyedir. Q Klavye, ilk tasarlandığında kullanıcıların yavaş yazmasını, bilgisayarı kilitlememesini amaçlayan bir klavye türü olarak üretilmişti. O günlerde bilgisayarların ve klavyelerin bellekleri oldukça düşük olduğundan, bilgisayarlar sıkça işlem yapamaz duruma geliyor ve kilitleniyordu. Fakat zaman geçtikçe, herkes Q klavye düzenini benimseyerek kullanmaya başladı. Ülkemizde de en çok kullanılan klavye Q klavyedir.
F Klavye
Genellikle ülkemizde yer alan ve resmi dairelerde kullanılan F klavye, Türkçe harf düzenine göre tasarlanmış olup, en çok kullanılmakta olan harfleri, harf düzenine göre elimizin kolay ulaşabileceği yerlere konulmasını hedefleyerek ortaya çıkmıştır. Eskiden daktilo için tasarlanan bu harf dizilimleri, zaman ilerledikçe klavyeye de aktarılmıştır.
Yapısına Göre Klavye Çeşitleri
Normal Klavyeler
Ofiste, iş yerlerinde veya evlerde genel olarak kullanılan, ‘’normal’’ olarak adlandırılan klavye modeli, klavyenin üzerinde bulunan tüm işlevlere sahiptir. Basit ve kolay kullanıma müsait bir yapıya sahip olan normal klavyeler, genelde hepimizin alışık olduğu bir düzene ve tasarıma sahiptir.
Multimedya Klavyeler
Normal klavyelerin, geliştirilmiş hali olan multimedya klavyelerde, normal klavyeye ek olarak multimedya tuşlarının eklendiğini ilk bakışta rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz. Media player açma ve kapatma işlevlerinin yanı sıra ses açma ve kapatma, web tarayıcı kontrol etme gibi tuşlar da klavye üzerinde yer alır.
Optimum Klavyeler
Optimum klavyelerde, tuşların atandığı işlev değiştirilebilir. OLED displaylerden oluşan klavyeler, genellikle oyun kullanıcıları tarafından tercih edilmekle birlikte, tasarımcılar tarafından da tercih edilmektedir.
Klavye çeşitlerinden de bahsettikten sonra, klavyenin parametrelerini açıklamakta da fayda var. Klavyeler, bilgisayara USB ya da PS/2 portu ile bağlanabilir. PS/2 portu, daha çok eski klavyelerde kullanılırken, günümüzdeki yeni nesil tüm klavyeler, bağlantı için USB portunu kullanmaktadır.