Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Kıbrıs’ı Yerlisinden Öğrenin

Kıbrıs’ı Yerlisinden Öğrenin

author
Admin
25/10/2024

Türkiye ile arasında sadece 65 km. deniz mesafesi olan Kuzey Kıbrıs, bugün ülkemizde en çok aratılan üçüncü tatil destinasyonu. Hazır havalar midemizde kelebekler uçuşturmaya başlamış ve “tatilimiz gelmişken”, size Kıbrıs’ı bir Kıbrıslı’dan anlatalım istedik. Ee, en iyi tavsiye her zaman o yerin yerlisinden gelir! Önce okuyun, sonra sizi şuraya alalım!

 

 

Çağrı, genç bir restoran işletmecisi. Kıbrıs’ta doğup büyümüş. Üniversite için Türkiye’ye gelmiş. Okulu bittikten sonra da 5 sene boyunca reklam yazarı olarak çalışmış. Daha sonra, aslında tüm reklamcıların göçmek istediği Güney’e; onun için ise toprakları olan Kıbrıs’a geri dönmüş. Kendisi, “Aslında ben Türkiye’ye bir gün Kıbrıs’a dönmek üzere gitmiştim.” diyor.

 

Kıbrıs’ın en işlek caddelerinden birinde restoranı olan Çağrı’dan Kuzey Kıbrıs tavsiyelerini okuduktan sonra bu yaz rotanızı mutlaka Kıbrıs’a çevireceksiniz.

 

(Yazarın Notu: Kendisine sorduğum sorular içerisinde “Yavru Vatan” lafı geçiyordu. Çağrı bana bu lafın Kıbrıs’ta pek hoş karşılanmadığını söyledi. Türkiye’de ağzımıza çok dolanan bir laf olduğu için belirtmekte fayda gördüm.)

 

Merhaba. Öncelikle orada bulunma sebebin olan restoran işletmeciliğini sorayım… Kıbrıs’a geri dönüp restoran açma fikri nasıl oluştu kafanda?

 

Kıbrıs, yeme içme kültürü olarak zengin bir ülke; fakat yeme içme sektörü çok gelişmiş değil. Ben de Türkiye’de görüp öğrendiğim şeyleri Kıbrıs’ta uygulamak ve ülkeye bir katkı sağlamak için bir arkadaşımla bu işe giriştim.

 

 

Kıbrıs’a girişin vizesiz olduğunu biliyoruz. Peki, sadece nüfus kağıdımızı yanımıza alarak Kıbrıs’ta ne kadar barınabiliriz?

 

Kıbrıs’a girişler maalesef vizesiz. Zaten bu yüzden 70 bin Türkiye askerinin yanında yaklaşık olarak 70 bin Türkiyeli göçmen var Kıbrıs’ta. Vizeye ve pasaporta ihtiyaç olmadığı için bavulunu alan Kıbrıs’a geliyor. Normal şartlarda 30 gün boyunca Kıbrıs’ta sorunsuz kalabilirsiniz.

 

 

Kıbrıs’ta Türkiye’deki ehliyetimiz geçerli mi? Değilse, şehir içi ulaşım ile ilgili bilgi verebilir misin? Bu soruya ek olarak taksi fiyatlarını da sorayım. Kıbrıs’ta Türkiye ehliyeti yanında uluslararası geçerliliği olan tüm ehliyetler geçerli; fakat Kıbrıs’ta İngiliz sömürge döneminden kalan alışkanlıkla trafik, İngiltere’deki gibi soldan ilerliyor. Yani direksiyonlar sağda. Bu yüzden Türkiyeli misafirlerimizin oldukça dikkatli olmaları lazım. Şehir içinde ulaşım imkanları kısıtlı; aslında yoka yakın bir kısıttan bahsediyorum. Neredeyse hiç yok çünkü. Taksilerimiz Mercedes; ama fiyatları biraz pahalı. Şehir içi her yön 15 lira sanırım; fakat günlüğü 40 ile 90 lira arasında değişen fiyatlarla bir araba kiralayarak çok rahat dolaşılabiliyor.

 

 

Türk-Rum sınırı arasındaki durum nedir? Türk pasaportumuzla vizesiz Rum tarafına geçebiliyor muyuz? Türk-Rum sınırı, 1974’ten beri aynı gökyüzünü paylaşan Kıbrıslılar’ı birbirlerinden ayırıyor. Sınırda Türkiye askeri, Birleşmiş Milletler askeri ve Yunan askeri olarak üç katman var. 2003’te kapıların açılmasıyla Kıbrıslı Türkler ve Rumlar karşılıklı olarak sınırı geçebiliyorlar; fakat Türkiye, uluslararası kararlar doğrultusunda Kıbrıs’ta işgalci konumunda olduğu için, Türkiye vatandaşları pasaportlarıyla Güney Kıbrıs’a geçiş yapamıyorlar.

 

 

Mutlaka görmemiz gereken turistik yerler nereler? Lefkoşa’da Surlariçi dediğimiz bölge, herkesin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında. Burada adadaki Venedik, Lüzinyan, Osmanlı ve İngiliz dönemlerinden kalma oldukça etkileyici eserler var. Mağusa’da da Surlariçi diye bir bölge var ve o da aynı şekilde. Girne’de kordon boyu, St. Hillarion, Bellapais gibi yerler var. Karpaz’da Apostolos Anderas Kilisesi ve sadece eşeklerin yaşadığı Milli Park var. Gezecek çok yer var elbette ama ilk aklıma gelenler bunlar.

 

 

Gelelim fasulyenin faydalarına… Kıbrıs’a geldiğimizde nerelerde fink atalım? Yazın nerelerde yüzelim? Lefkoşa’da Dereboyu diye bir yer var; Mehmet Akif ve Osman Paşa caddeleri boyunca uzanan bir bölge. İstanbul’un Bağdat Caddesi diyebiliriz buraya. Yaz kış dolu, hareketli bir yer, Lefkoşa’nın göbeği. Tommy Hilfiger, Apple, Nike, New Balance, Mango gibi markaların mağazaları da bu caddede. Her turist burada bir bara, restorana mutlaka uğramalı. Bu caddenin tam ortasında, 1946 yılından kalma restore edilmiş bir İngiliz evi var. Büyük bir bahçe içinde, caddenin en büyük restoran ve barı var. Adı Charlotte, benim ve ortağımın dükkanı :) Her turist orayı mutlaka ziyaret etmeli :)

 

Deniz için en ideal yer Girne. Aslında Mağusa’nın yaklaşık 15 km’lik bir sahil şeridi var; fakat bunun sadece 1 km’lik bir bölümü halkın kullanımına açık. Geri kalanlar askeri alan ve liman alanı olduğu için kapalı. Girne’de deniz kenarında çok güzel clublar da var. Yüzme mekanı olarak Girne’yi tercih edenler eğlenir yani.

 

 

 

Peki, Kıbrıs’ı bir yerli gibi gezsek nerelere giderdik? Örneğin kafeler, alışveriş merkezleri, vs. seçenekleriniz nereler oluyor? Kıbrıs’ta alışveriş merkezi yok. Kıbrıslılar Lefkoşa’da Dereboyu’nda gezer. Gloria Jean’s, Cup of Joy, Califorian, Charlotte, Cadı’nın Evi, Leman Kültür, Biyer Cafe, Kahve Dünyası gibi mekanlarda takılır. Yazın gençler Girne’deki clublara gider. Buralarda iğne atsan yere düşmez.

 

 

Gece hayatından bahsedelim biraz… Bir Kıbrıs yerlisi geceleri ne yapar? Veya bir turistin mutlaka gitmesi gereken yerler nereler? Girne’de Ice, Roxanne, Tango to Buddha, Almahara, Locca, W, Onyx gibi clublar var. Dediğim gibi yazın buralarda iğne atsanız yere düşmez. Her mekan iki-üç bin kişiyle dolar.

 

 

Kıbrıs’ta yıl içerisinde sen ve arkadaşlarının mutlaka katıldığı festivaller veya etkinlikler oluyor mu? Okuyucularımıza bu konuda verebileceğin tavsiyeler var mı? Kıbrıs’ta her köyün kendi festivali var; fakat bunlar yerli ürünlerin tanıtıldığı kültür festivalleri. Turistlerin ilgisini çekebilecek Rakı festivali var. Onun dışında bu sene Deep Purple konseri verilecek bir yakın doğu festivali var. Tiyatro festivali var, Mağusa Kültür Sanat Festivali var ki çok ünlü şarkıcıların konserleri olur. Bunların haricinde, İstanbul gibi festival manyağı bir yer değil Kıbrıs :)

 

 

Turistlerin en sık rastladıkları “Fotoğraftaki gibi değil” durumu oteller sanırım. Sen nereleri tavsiye edebilirsin? Kıbrıs’ta 99 tane otel var. Bunların büyük bir kısmı 5 yıldızlı oteller. Bizdeki oteller kumarhane yatırımı gibi büyük yatırımlarla birlikte inşa edildikleri için gösterişli ve lüks otellerdir, yani fotoğrafta çok güzel olup kendisi berbat olan bir otele rastlamadım. Acapulco, Jasmine Court, Cratos, Nuhun Gemisi, Artemis, Merit Royal gibi tüm 5 yıldızlı oteller hemen hemen aynı standarttadır.

 

 

Kıbrıs’ta “Almazsanız ayrılmayın” ve “Yapmazsanız püh size” diyebileceğin neler var? Kıbrıs’a gelmişken hellim almamak olmaz. Sonra, macunlarımız var; turunç macunu, karpuz macunu, ceviz macunu… Bunları birçok yerde ve havaalanında bulabilirler. Bizde içkiler çok ucuz, Duty Free’de de ucuz; ama Dereboyu’nda Cankan Market diye bir yer var. Orada Duty Free’den de ucuz. 19 liraya 70’lik bir Yeni Rakı almanın keyfi çok farklı olur :) Kıbrıs’a gelmişken şeftali kebap yemeden de olmaz. Bellapais’e çıkıp Girne’yi tepeden seyretmek, Yiğitler Burcu Parkı’na gidip Rum tarafına surların üstünden bakmak, Girne Kordonboyu’nda bir yürüyüş yapmak… Bunları da yapsalar iyi olur :)

 

 

Son; ama belki de sofra kültürümüz gereği en mühim soru :) Neyi, nerede yiyelim? Bizim “Gleftiko” dediğimiz fırın kebabını Mağusa, Sertbay’da, şeftali kebabını Girne, Niazi’de, tavuk dolmayı Lefkoşa, Eziç’te (Eziç’in Girne ve Mağusa’da şubeleri de var. Oralarda da aynı lezzeti bulabilirler.), Rakı sofrasını Lefkoşa Dereboyu’ndaki Biyer’in bahçesinde, Hellim böreği ve Bidda Badadez’i Lefkoşa, Büyük Han’da, Kıbrıs köftesi, Molehiya ve Gologaz’ı ise Lefkoşa, Meclis’in hemen yanındaki Nenemin Evi’nde yiyebilirsiniz.