karaburun Gezilecek Yerler
karaburun Gezilecek Yerler
İzmir’de çok sayıda koyu ve plajı bulunan ama diğer yerlere göre daha az bilinen Karaburun’u bu yazımızda detaylıca anlatacağız sizlere. Bununla beraber Karaburun Gezilecek Yerler haricinde, Karaburun ve çevresinde başka neler var, yemek ve gezi rotaları da rehberimizde sizleri bekliyor.
Karaburun’daki koy ve plajlara dair dev bir rehber hazırladığımız için bütün Karaburun’a hakim olacağınızı ve seçiminize karar verirken tam bilgili olarak karar vereceğinizi düşünüyoruz. Umarız rehberimiz işinize yarar.
Karaburun Nerede?
Karaburun, İzmir merkezine 102 kilometre mesafede yer alıyor. Yaklaşık 1 saat 20 dakikada ulaşmanız mümkün. Sürenin uzamasının nedeni, Urla’yı geçip Gülbahçe’den devam ettikten sonra yolun tek şerit olması ve bazı yerlerde yavaşlamak durumunda kalmanız.
Karaburun’a Nasıl Gidilir?
Karaburun’a özel araç haricinde ulaşmak için farklı alternatifleriniz var.
Otobüs ile Ulaşım
İzmir merkezden Urla’ya geldikten sonra, 761 numaralı otobüs ile Karaburun’a ulaşabilirsiniz.
Feribot ile Ulaşım
Aşağıdaki tarife yaz tarifesi olup, kış mevsimindeki tarife ve olası kötü hava koşullarına karşı vapuru tercih etmeden önce İzdeniz sitesinden kontrol etmenizi tavsiye ederiz.
Dolmuş ile Ulaşım
Karaburun’a hafta içi günler sabah 06:00 – akşam 20:00 arasında yarım saatte bir sefer yapılırken, Cuma ve Cumartesi son sefer ise 20:30’da. Bununla birlikte, Pazar günleri ise sabah 07:00 – akşam 20:30 arasında 45 dakikada bir dolmuş seferleri mevcut. İzmir Üçkuyular ile Karaburun arasında sefer yapmaktalar. Karaburun İzmir arasında ise sabah 06:00’da başlayan sefer saatleri akşam 18:00’de sonra eriyor.
Özel Araç ile Ulaşım
Kendi aracıyla gidenler için; Google Maps’e göre İzmir merkezden Karaburun’a araba ile ulaşmak 1 saat 20 dakika sürüyor.
Karaburun Gezilecek Yerler
Karaburun’da koy ve plaj sayısı çok fazla ve hemen hemen hepsi gördüğünüzde rengi ve temizliği ile göz alıcı durumdalar. Hangisine girsek diye karar verememekten kura çektiğimiz bile oldu…
İzmir’den Karaburun’a doğru giderken sırasıyla hangi koy ve plajlar var ise aşağıdaki sıralamayı da ona göre yapacağız. Koylara ulaşmanız için deniz kenarından takip eden eski yoldan gitmeniz ya da aşağıdaki vereceğimiz Google Maps konumlarını takip ederken yeni yoldan mümkün olan alanlardan sapmanız gerekiyor. Ancak vaktiniz varsa asıl manzaralı yol eski olan yol olduğu için bizce oradan devam etmek daha keyifli.
Urla – Karaburun Merkez Arasındaki Koylar ve Plajlar
Gülbahçe’yi geçtikten sonra başlayan koylar ve plajları, son olarak Karaburun’un merkezindeki İncirlikoy Plajı ile bitireceğiz.
Huzur Kamp
Karaburun’a giderken ilk olarak karşımıza çıkan Balıklıova’nın merkezini geçtikten sonra, eski yol üzerinde denize sıfır alanda bir özel mülk olan Huzur Kamp’ın plajı tek kelimeyle harika. Giriş ücreti olarak araç başına 50 TL alınıyor. Kamp alanı mevcut, aynı zamanda işletme sahipleri de orada olduğu için güvenli de. Ayrıca koyun yönü itibariyle kuzey ve güney rüzgarlarını direkt almadığı için genelde sakin denize sahip.
Diğer iyi özellik olarak çocuklu aileler için uygun ve mangal ile piknik yapmaya da uygun olduğunu belirtelim. Önemli bir not ise bazı günlerde balık üreme alanı olduğu için suyu bulanık olabiliyor. Gidip para ödemeden önce kontrol edersiniz.
Mordoğan Saklıkoy
Karaburun Körfez Küme Evleri bölgesinde yer alan bu koyda, hem salaş ve sahiplerinin sıcak kanlı olduğu bir işletme var, hem de koyun sakinliği ve temizliği karşısında bugün keyif yapacağız belli oluyor diyesi geliyor insanın.
Yemeğinizi kendiniz de götürebilirsiniz, işletmeden de yiyebilirsiniz. Eğer ikinci seçeneği tercih edecekseniz, balıklı börek çeşitlerini deneyin deriz. Bununla birlikte mekanın salaş olduğunu tekrar ekleyelim. Çocuklu aileler için oldukça ideal bir koy.
Manal Koyu
Burası Karaburun koyları ve plajları arasında Manal Koyu son zamanlarda hızla popüler hale gelen bir yer. Ancak bunu sonuna kadar hak ediyor. Ayrıca kıyı şeridi dar olsa da, uzunluk olarak Karaburun’da büyük plajlardan biri olması haricinde, denizi o kadar temiz ve berrak ki, girerken sanki su yok da direkt taşlara bakıyorsunuz gibi hissediliyor. Tabii bunda güney cepheye bakması ve İzmir’de genelde kuzeyli rüzgarlar hakim olduğundan, dalgasız sakin bir koy olmasının da payı büyük.
Özellikle hafta sonu günlerde buraya gidecekseniz plajda yer bulabilmek adına erken gitmenizi, mümkün ise hafta içi günleri tercih etmenizi tavsiye ederiz. Plaj dar olduğu için kalabalık olabiliyor.
Bu noktada tavsiyemiz ise, Manal Koyu’na gelmeden isimsiz bir koy var. 10 dakika kadar yürüyerek orayı da tercih edebilirsiniz.
Manal Koyu’nun arkasında yazlık siteler bulunuyor. Aynı zamanda duş, tuvalet, yeme içme olarak kafe mevcut. Ayrıca deniz önce taşlık, sonra kum olduğu için ve sığ olduğundan çocuklu aileler için uygun.
Sulucadere Plajı
Mordoğan’da yer alan plaj, sakin ve kafa dinlemelik bir yer tanımını hak ediyor. Yalnız baştan uyaralım gölgelik yer pek yok. Yanınızda çadır ya da şemsiye mutlaka bulunmalı. Plaja giderken çamlık bir yoldan deniz iniyorsunuz ve bu bile insana huzur vermeye yetiyor. Tabii yolunun önce asfalt sonra toprak yol olduğunu da eklemek gerekir.
Burada herhangi bir tesis, duş, tuvalet bulunmuyor. Denizi taşlık. Deniz ayakkabılarınızı yanınıza almanızda fayda var. Bizce buraya denize girmektense, denizin altını keşfetmek için gelmek daha ideal. Zira denizin altında gezinmek bambaşka bir dünyaya götürüyor sizi. Yalnız son bir uyarı daha yapalım, biz gittiğimizde deniz kestaneleri de vardı. Girerken dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.
Korsan Plajı
Geldik bizim favorimiz. Mordoğan’da yer alan diğer yerlerden biri olan Korsan Plajı hem şu anki hali ile, hem de gelecekte potansiyel gelişim alanı olması nedeniyle favorimiz.
Burası ufacık bir plaj. Plajın yarısı bir kafe tarafından işletiliyor. Yiyecek ve içecek fiyatları ortalama diyebiliriz.
Deniz taşlık, bu nedenle deniz ayakkabısı getirmek iyi fikir olur. Yalnız suyu o kadar güzel ki, adeta cam gibi tertemiz bir görüntü düşünün. Genelde sabah 10’dan öğlen 13’e kadar daha sakin oluyor, sonra etraftaki yazlıkçılar doldurmaya başlıyor plajı. Ayrıca hemen derinleşmemesi ile çocuklu ailelere de uygun. Ayrıca özellikle Eylül ve Ekim aylarnda burası adeta bir akvaryuma dönüşüyor. Balıklarla yüzmenin tadını çıkartın.
Kocakum Plajı
Mordoğan’ın merkezinde yer alan Kocakum Plajı, denizden çıktığınızda etrafta her türlü dükkanı bulabileceğiniz kadar merkezde aslında. Kelimenin anlam karşılığını veriyor bu nedenle.
Burayı bizce sadece çocuklu ailelerin tercih etmesi daha uygun olur. Deniz sığ havuz gibi düşünün. Ancak dar ve tekne sayısı fazla olduğundan pek tercih ettiğimiz bir yer değil. Ancak ulaşım kolay olduğu için yine de tercih sizlerin.
Ayı Balığı Koyu
Karaburun’daki en ufak koylardan birisi olduğu için gidince koy burası mıymış deme ihtimaliniz var. Burasının da denizi taşlık. Hafif yosun vardı gittiğimizde.
Bu koyda da deniz altı dünyası çok canlı. Özellikle bu sizin hobiniz ise bizce burası tercih edilmeli. Koyun sağında ve solunda iki adet özel işletme var. Halk plajı formunda çok ufak bir yer var ama pek rahat değil oradan girmek. Bu nedenle özel işletme tercih edecekseniz buraya gitmelisiniz bizce.
Genelde dalgasız bir yer burası. Hafta içi de hafta sonu da kalabalık yerlerden.
Ardıç Plajı
Ardıç plajı Karaburun’daki en büyük plajlardan. Suyu kum ve çok sığ. Plajın derinliği yeterli. Belediye ve özel işletmelerin şemsiye ve şezlongları mevcut.
Plajın arkasına doğru ağaçlık alanlar bulunuyor. Bunların altına geçip bir ağacın bile ne kadar önemli olduğunu, onları çok iyi korumamız gerektiğini serinliği hissedince tekrar anlıyoruz.
Denizi son derece sığ olduğu için eğer çocuklu bir aileyseniz burayı ilk alternatifleriniz arasına alın deriz. Karaburun Gezilecek Yerler arasında çocuklu ailelere en uygun yer bizce.
Kayapınar Koyu
Karaburun’daki diğer favori koyumuza geldi sıra (sahiplenmiş gibi yazdık ama insan beğenince “bizim yerimiz” diyor hemen).
Kayapınar küçük bir köy aslında ve ön tarafında ufak bir plajı var. Burası henüz az keşfedilmiş bir yer ve bunun sonucu olarak henüz bozulmamış. İşin en güzel tarafı da keşfeden az olduğu için kalabalık olmuyor diğer yerler kadar. Ayrıca buradaki insanlarda gördüğümüz, mesela sabahları herkes birbirine selam veriyor ve muhabbet kuruyor. Eski insanların nezaketi burada hala var.
Tam karşısında Foça görünüyor. Manzarası da güzel diyelim bu nedenle. Denizi taşlık, bu nedenle deniz ayakkabısı getirmek gerekiyor. Denizi genelde dalgalı olmuyor. Çok hızlı derinleşmediği için çocuklu ailelere uygun.
Arka tarafında kafe ve balık lokantası bulunuyor. Buraya kadar gelmişken kalamar yemeden dönmemek lazım değil mi?
Bu şirin köyü bozulmadan ziyaret etmenizi, sakinlik ve huzuru yaşamanızı tavsiye ederiz.
Boyabağı Koyu
Karaburun’da denizi en güzel koylar listesine ilk 3’ten çok rahat girebileceğini düşündüğümüz bir koy burası. Ana yoldan 500 metre içeride. Belli bir noktaya kadar araba ile gidip, sonra zeytin ağaçları arasından yürüyerek devam ediyorsunuz.
Burası özellikle kamp yapmak için koy arayanlara tavsiye edilebilecek bir nokta. Özellikle de burada denize sıfır noktada masmavi manzara eşliğinde yemek yemek pek keyifli oluyor.
Deniz hemen derinleşmiyor ve gittiğimizde oldukça sakindi. Su sıcaklığı ise Karaburun ortalamasında diyebiliriz. Çocuklu ailelere uygun mu? Plaja ulaşırken biraz yürüme işi olduğundan çok ufaksa çocuklar zorlanabilirsiniz. Ancak bizimkiler canavar gibidir diyorsanız neden olmasın diyoruz.
Esendere Koyu
Sessiz, sakin, küçük bir mahalle burası. Mahallenin de ufacık koyu var. Etrafta genelde burada sürekli yaşayan insanlar göreceksiniz.
Denizi taşlık ve biz gittiğimizde deniz kestaneleri vardı. Bu nedenle bizce denize girmek için değil ancak sessiz sakin bir gezi yapmak için gidilebilir.
Olcabük Plajı
Herhangi bir işletme, gölgelik alan ve rahat ulaşım sağlayan bir yolu olmamasına rağmen, denizinin güzelliği ile insanı kendine çeken bir koy burası.
Girişte deniz taşlık ve ara ara yosunlar var. Boy seviyesini geçince de taşlık devam ediyor ancak deniz o kadar ışıltılı ve temiz ki, eğer su altını seyretmeyi seviyorsanız buraya mutlaka gelmelisiniz. Ayrıca su altını balık tutmak için de sevenlerdenseniz Eylül’den itibaren oltanızla gelmenizde fayda var.
Bu koyu daha çok kamp yapmayı düşünenler için tavsiye ediyoruz. Denize giriş kısmı çocuklar için pek rahat olmadığından yetişkinlere daha uygun bir mekan.
Mimoza Koyu Plajı
Karaburun’da koyları say say bitmiyor gördüğünüz gibi. İzmir’de en çok koy olan bölgelerden çünkü.
Karaburun’daki çoğu koy gibi burası da taşlık. Buraya yaklaşırken Bodrum Koyu’ndan geçeceksiniz. Size küçük bir tüyo: Eğer Bodrum Koyu’nda dalga varsa burada dalga olmuyor. Çünkü ters yönlere bakıyorlar.
Denizin hemen arkasında pansiyon ve oteller var. Burada da yemek alternatifleriniz bulunuyor. Denize sıfır bir yerde kalıp, sabah kimseler yokken denizin tanıdı çıkarmak için bizde burası mükemmel bir seçim olacaktır.
Duş, tuvalet, yeme içme konusunda problem bulunmuyor. Çocuklu ailelere de çabuk derinleşse koyun güzelliği nedeniyle gerekli önlem alınırsa uygun. Özellikle de denizin sakin olduğu günlerde.
İncirlikoy Plajı
Karaburun merkezine yürüyerek 10 dakika, arabayla 1 dakika mesafede yer alan bu plajı belediye işletiyor. Koy ufacık ancak denizi kum ve renkler “harika”. Plaj kısmında çimenlik alan da mevcut. İsterseniz aşağıda kumlarda da durabilirsiniz.
Plajın sağında ve solunda evler bulunuyor. Ufak olmasına rağmen bunaltıcı derecede dar değil. Hafta sonu gidecekseniz kalabalık olduğunu da şimdiden söyleyelim. Kalabalığın asıl sebebi mekanın ufak olması.
Kuzey rüzgarlarına açık olduğu için rüzgarın kuzeyden kuvvetli estiği günlerde dalgalı olabiliyor. Ayrıca denizden çıkınca hava serin ise üşüyebilirsiniz. Hava durumuna bakıp gitmenizi öneririz.
Şezlong fiyatı 450 TL. Ancak bu iki tanesinin fiyatı. Tek şezlong alamıyorsunuz. Duş ve tuvalet var. Yeme içme için ise çok yakında bulunan Karaburun merkezine gitmenizi tavsiye ederiz. Tost, patates kızartmesi ve çeşitli içecekler yine de burada mevcut. Dışarıdan yiyecek getirmek ise yasak. Denizinin çabuk derinleştiğini de ekleyelim.
İğderealtı Plajı
Taşlık plajlardan biri olan bu plaj, maalesef fazla sayıda deniz kestanesi barındırıyordu biz gittiğimizde. Bunu dert etmeyecek olanların gitmesini tavsiye ederiz.
Kamp yapmak için uygun olan plaj, çocuklu aileler için de uygun. Yolu bozuk olduğu için aracı dikkatli kullanmakta fayda var.
Dolungaz Kamping Alanı
Karaburun Gezilecek Yerler arasında denizin renginin belki de en turkuaz renginde yakın olduğu yer burası. Ayrıca güzel bir çadır kamp alanı.
Denizi kum ve tertemiz. Zaten denizin rengi mavi ve ötesi (biraz abartalım) olduğu için koya yaklaşırken “vay be!” deme ihtimaliniz çok çok yüksek. Etraf tenha olduğu için açık gecelerde yıldızları seyretmek, dalga seslerinde uyumak bambaşka bir deneyim. Ayrıca etrafta domuz da yoktu. Ancak bu olmayacağı anlamına da gelmiyor, kamp yapanlar bilir.
Mangal yeri olarak tek bir sabit alan belirlenmiş, ki bizce bu uygulama mantıklı. Yakınlarda bulunan Şirin Baba Kamping’ten yiyecek ve içecek temin etmeniz mümkün.
Hamzabükü Koyu
Yeniliman Köyü’nü geçtikten sonra Sarpıncık Köyü’ne varmadan Hamzabükü tabelasına sapmanız gerekiyor. Baştan uyaralım: Yolu çok dar ve bu yüzden karşıdan bir araç gelirse aynı anda geçilecek kaçış noktası az. 10 km/s’den fazla hızlanmak zor. Fakat, evet fakat kısmına geldik yine, 20-25 dakika bu yol çekilir mi? Şöyle ki; navigasyonun götürdüğü yol kötü ve tehlikeli. Ancak bir de Kumbükü tarafından geçen yol var. Orası daha normal bir yol. Sorarak takip edebilirsiniz.
Etrafta duş, tuvalet, tesis vs. yok. Yalnız mobil bir tuvalet vardı, sıkıntı şu ki kullanıma kapalıydı. Ancak yakınlarda gözleme yapan yerler vardı. Bu kadar tenha ve ıssız bir yerde gözleme öyle iyi gidiyor ki…
GSM operatörlerinin burada pek çekmediğinin de altını çizmek isteriz. Varmadan önce haberleşmenizi tamamlamakta fayda var. Koyun ön tarafı açık deniz diyebileceğimiz bir deniz olduğu için (direkt Ege Denizi) dalgalar bazen kuvvetli gelebiliyor. İyi yüzme bilmiyorsanız ya da kondisyonunuz iyi değilse çok açılmamalısınız.
Kamp alanı olarak güzel bir seçim olan koyda, yiyecek satan ufak bir dükkan da vardı yazın ancak her zaman açık olacağını sanmıyoruz. Bu nedenle tüm yiyecek ve içeceğinizi yanınızda götürün deriz.
Gönsüz Koyu
Kuş uçmaz kervan geçmez koylar kategorimizin diğer katılımcısı Gönsüz Koyu da bir önceki koy ile çok yakın. Hemen belirtelim GSM operatörleri burada çekmiyor. Sessiz, sakin, kafa dinlemelik yer arıyorsanız ya da kamp yapacaksanız burası da ideal yerlerden biri.
Diğer özellikleri (yiyecek yerleri hariç) Hamzabükü Koyu ile aynı.
Sarpıncık Deniz Feneri
Aslında rehberimizin formatına aykırı bir yer burası çünkü koy ya da plaj değil. Ancak burası bir deniz feneri olduğundan ve deniz fenerleri nedense bize hep masalsı geldiğinden size burayı da tanıtmak istedik.
Yolu bozuk ve telefon çekmiyor. Peki burada ne yapılır? Tabii ki gün batımı izlenir!
Sandalyeleriniz için bir yer bulduktan sonra nefis manzaranın tadını çıkarmak için akşam saatlerinde buraya gelmenizi “kesinlikle” tavsiye ediyoruz. Yakınlardaki koylara gittiyseniz oradan buraya geçmek iyi bir fikir olabilir.
Badem Bükü
Badem Bükü, Karaburun yarımadasının batı kıyılarında kalan geniş bir plaja sahip. Aynı zamanda Karaburun’daki en geniş plajlardan biri. Özellikle Covid nedeniyle pek insan içine karışmadan tatil yapalım kafasında iseniz burası uygun yer.
Kamp yapmak için de, karavanla gelmek için de uygun yerler var. Bununla birlikte sahil kısmının girişinde kafe mevcut. Denizi direkt Ege Denizi açıklarına baktığı için zaman zaman dalgalı olabiliyor. Çocuklu aileler buna dikkat etmeli. Ayrıca denizin çabuk derinleştiğini de belirtmemiz gerekiyor.
Tam karşısından Sakız Adası’nı görebiliyorsunuz. Tuvalet, duş, kabin gibi ihtiyaçlarınız için ufak bir işletme var.
Karaburun Gezilecek Yerler: Batı Tarafı
Son 3 plaj tavsiyemiz için izleyeceğiniz yol bakımından diğerlerine göre farklılık var. Yani buradaki plajlara direkt gitmek istiyorsanız Balıklıova’dan Karaburun’a devam ederken Ildır sapağından girmeniz gerekiyor. Aksi durumda bütün Karaburun Yarımada’sını dolaşmak durumunda kalırsınız ve yolunuz uzar. Ancak hayır biz bütün Karaburun’u gezeceğiz diyorsanız o şekilde de gidebilirsiniz. Yaklaşık 1,5 saat yolunuz uzar.
Küçükbahçe Plajı
Gün batımını izlemek için bir yerler arıyorsanız her ne kadar gün batımının en güzel izlendiği yer İzmir Ildır dense de, burası da iddialı o konuda.
Diğer bakir yerler gibi burasının da yolu kötü. Belki de bu tip yerlerin yollarının kötü olması böyle kalmaları için avantaj.
GSM operatörlerinin çektiği bu plajda, deniz tertemiz. Yakında iki adet bakkal var. Genelde esintili bir yer. Bu nedenle hava sıcaklığı merkeze göre daha düşük oluyor ve hissettiriyor.
Sıkıntılı konu şu: Etrafta bazı yıllarda balık çiftlikleri kuruluyor, bazen olmuyor. Son gittiğimizde yoktu. Bu nedenle deniz temizdi. Sonraki yıllarda 2021 ve devamı, buranın durumunu güncellemeye devam edeceğiz.
Tuzla Plajı
Tuzla Plajı’na dair aklımızda kalan en önemli not, 4×4 arabası olmayanların ana yoldan plaja inme hatası yaptıklarında, dönüşte traktör yardımı ile tekrar ana yola çıkabilmeleri oldu. Bu nedenle baştan uyaralım, aracınızla plaja inmek yerine ana yol üzerinde bırakıp yürüyerek devam edin.
Kamp yapmak için ideal olan bu plaj oldukça ıssız durumda. Duş, tuvalet, kabin, yeme içme alanı yok. Deniz taşlık ve hemen derinleşiyor.
Karareis Mercankoy
Arka tarafı komple yazlık ile dolu olan upuzun bir plaj burası. Hakim rüzgar olan kuzey cepheye değil, güney cepheye baktığı için genelde sakin bir denize sahip.
Duş, tuvalet, yeme içme alanları bulunduğu için çocuklu ailelere de uygun. Bununla beraber deniz yakınından akan dere nedeniyle bazen soğuk olabiliyor.
Plaja inmeden önce A101 gibi seri marketlerden bulunuyor. Karaburun koyları ve plajları arasında Karaburun merkezine en uzak nokta burası.