İnsan Beyni Taklit Edilebilir Mi?
İnsan Beyni Taklit Edilebilir Mi?
ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı DARPHA insan beyni gibi çalışan ve beyin fonksiyonlarını aynen çalıştıran bir bilgisayar üretme projesi üzerinde çalışıyor. Öte yandan DARPHA dünyadaki en hızlı işlemi yapabilecek kapasitede, işlemci üretiyor. Saniyede 1 trilyon işlemi yapabilecek olan bu işlemci, 3.9 GHz frekansında, 6 çekirdekli bir işlemci. Bu işlemcinin adı TMIs olarak seçildi. İşlemcinin hızının 1 TeraHertz frekansına yükseltilmesi amaçlanıyor.
İşlemcilerin Beyin Kısmını Transistörler Oluşturuyor
Dünyada Elektronik sanayisi katı hal elektronik tekniklerini kullanıyor, bu teknikle kullanılan transistörlerin boyutları milimetrik düzeyin altına inemiyor. Böylece istenilen ölçüde küçük bilgisayar işlemcileri üretilemiyor. Hali hazırda bir kaç bin transistör sıkıştırılarak yarım kibrit kutusu büyüklüğünde işlemciler yapılıyor. Ancak DARPHA mühendislerinin amacı daha az ısınan daha az yer kaplayan ve daha az enerji harcayacak daha yüksek kapasiteli transistör tekniklerini geliştirmektir. Transistörler bilindiği gibi; anahtarlama görevi gören en önemli devre elemanlarıdır.
Transistörlerin Sorunu Boyut ve Sinyal Gürültüsü
PNP veya NPN maddelerden yapılırlar. Beyz emitör ve kollektor adı verilen 3 farklı uçları vardır. Yaptıkları işlem basitçe, aç kapa komutu vermek. Bunu yapmak için milivoltlar seviyesindeki elektrik akımını değiştirerek yaparlar. Elektronikte bir diğer önemli nokta sinyal-gürültü sorunudur. Transistör boyutları büyüdükçe sinyal gürültü sorunları da büyüyor. Bu istenmeyen bir durumdur. Elektronik cihazlarda gürültü ve ısınma istenmeyen iki önemli olaydır. Mühendisler bu sorunu halletmek için yani boyutları daha da küçültmek için, frekans dönüşümü tekniklerini kullandılar ancak bu teknik de daha çok gürültü oluşturduğu için şimdilik rafa kaldırılmış görünüyor.
Bir işlemci Neden Oluşur- İşlemci Yapısı
İşlemcilerin 3 ana elemanı vardır. ALU- aritmetik Lojik unit BU yani kontrol ünitesi ve TG yani saat jeneratörü bu 3 kısım bir işlemciyi meydana getirirler. ALU mantıksal işlemleri yapar, bu işlemler toplama çıkarma çarpma gibi ve üst matematiksel fonksiyonları barındırır. BU yapılacak işlemlerin sırasını belirleyen ünitedir. TG yani saat jeneratörü ise CPU nun çalışma frekansını ayarlar. Programın mümkün olduğunca çabuk bir şekilde yürütülmesi amaçlanmaktadır. Buna hız optimizasyonu denir, Bu gibi durumlarda, genellikle daha iyisini elde etmek için sistemle ve bileşenleri ile oynamak zorundasınızdır. Bunun için bir şeyi feda etmeniz gerekir, örneğin, programı karmaşıklaştırmak veya boyutunu artırmak gibi oynamalar yaparsınız. DARPHA’nın istenen hızda ve stabilitede işlemciyi üretmesinin ardından insan beyni gibi çalışacak bilgisayarın da yapılması çok kolaylaşacak.