blog-image

Evde Mum Nasıl Yapılır? Balmumu ve Soya Wax ile Doğal Mum Yapımı

Evde Mum Nasıl Yapılır?

Eski zamanlarda mum sadece aydınlatma amacıyla kullanılırken, şimdiki zamanlarda ise dekorasyon amaçlı kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, bulunan ortama olumlu enerjiler yaymak amacıyla da kullanılan bir unsur haline gelmiştir.

Hemen hemen hepimiz mumu ve etrafa yaydığı hoş kokuları severiz. Dolayısıyla bir çoğumuzun evinde mumlar dekorasyonda baş unsur haline gelmiş bulunmakta.

Sizler de mum sevdalısıysanız, evde farklı aromalarda dilediğiniz şekil ve dekorda mumların nasıl yapılacağını sizlere anlatacağım.


Evde mum yapmak için malzemeler nelerdir?

Kendi mumlarınızı yapmanızın güzel bir yanı da içerisine istediğiniz aromaları koyup, farklı şekillerde ve tamamen sizin isteğiniz doğrultusunda yapabilmenizdir. Evde mum yapmak isterseniz bu üç ana bileşen yeterli olacaktır. Bunlar; fitil, balmumu ve son olarak da bir kap gereklidir.

Fitil

Balmumu (parafin veya soya wax da olabilir.)

İstediğiniz model ve dekorda bir kap veya kavanoz

Balmumunu eritmek için bir kap

Dilediğiniz bir koku


Evde mum nasıl yapılır?

İşe önce balmumunu bir kapta eritmekle başlayalım. Nitekim mumun yapımında sadece balmumu değil, isteğe göre soya wax veya parafin de kullanılabilmektedir. Hangi ana malzemeyi seçerseniz seçin mumun yapılışında bir değişiklik yoktur.

Bunun için bir tencereyi yarısına kadar su doldurup kaynaması için ateşte bırakınız. Balmumunu ısıya dayanıklı bir kapta eritmek isterseniz kaynayan suyun içine kabı bırakın. Eğer ısıya dayanıklı bir kabınız yoksa benmari usulüyle balmumunu eritmeye koyulun.

Bu işlemde oldukça sabırlı olmanız gerekecektir. Eriyen balmumunu bir miktar soğumaya bıraktıktan sonra mum kaplarını hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Mumu yapacağınız kavanozun dibine fitili sabitlemelisiniz. Bazı fitillerin altında kendinden yapışkan olmaktadır. Fakat sizin fitilinizde bu yapışkan yoksa mum kabına güzelce sabitlemeniz gerekmektedir. Bu husus oldukça önemlidir.

Son olarak fitili, kavanozun boyundan uzun ayarlamanız gerektiğini unutmamalısınız.

Diğer bir adım olarak da benmari usulüyle erittiğiniz balmumunun veya parafinin içerisine, yaktığınız zaman etrafa hoş kokular yayacak bir kokuyu ekleyebilirsiniz. Dilediğiniz şekilde renk vermek için ise gıda boyası kullanabilirsiniz.

Erimiş balmumuna veya parafine eklemek istediğiniz kokudan 4-5 damla kadar ekleyebilirsiniz.

Ardından istediğiniz renkte gıda boyasını da ekleyerek 30 saniye kadar spatula ile karıştırmanız yeterli olacaktır.

Eğer elde edilen karışımın renginden tam olarak emin değilseniz, soğuk bir zemine elde ettiğiniz karışımdan bir damla damlatarak sertleşmesini bekleyebilirsiniz.

Son olarak da yaptığınız renkli ve kokulu karışımı kavanoza dökme vakti geldi. Kavanozun ortasına sabitlediğiniz fitilin kaymaması için, ucunu bir mandal veya çöp şiş yardımıyla sabitleyebilirsiniz. Ardından karışımı döküp üzerinde ki fazla fitili de dilediğiniz boyutta kesebilirsiniz.

Mumu kullanmadan önce 24 saat beklemesi gerektiğini de unutmamalısınız.


Daha sağlıklı mumlar için soya wax veya balmumu kullanmanızı öneririz.

Mum yapımında pes etmemeniz gerekir. Düz ve pürüzsüz bir mum yapmak her seferinde olabilecek bir sonuç olmayabilir. Bu durum karşısında azminizi ve isteğinizi kaybetmeyip, denemeyi bırakmamalısınız .

 

Yorumlar

tavsiyemiz.com