Egzama Neden Oluşur?
Egzama Neden Oluşur?
Egzama ciltte görülen küçük lekeler aracılığı ile kendini belli etmekle birlikte, kaşıntıya da neden olan bir deri hastalığıdır. Günlük yaşamı olumsuz etkileyen seviyeleri olsa da genel olarak ciddi bir sağlık problemi teşkil etmez. Ancak cildimizde gözle görünen kısımlarda oluştuğu vakit kötü bir görüntü verir. Cilt üzerinde kuruyup kabarcıklar haline gelen mikro organizmalar yüzünden oluşur ve çoğu zaman enfeksiyon belirtileri gösterir. Vücutta sıklıkla ellerde görülmekle beraber, sırt, saç derisi, bacaklar, dirsekler, dizlerin arkası ve kalça gibi bölgelerde de kolaylıkla oluşabilir.
Egzama Nasıl Anlaşılır?
Egzamanın vücuttaki belirtileri hemen hemen herkeste aynıdır. Bunlar;
Ciltte kuruma
Şiddetli kaşıntı
Ciltte kabarcıklar meydana gelmesi
Deride kabuklanma, pullanma ve doku döküntüsü
Kızarıklık
Nadir de olsa akıntılı şekilde iltihap
Saç derisinde ise kepek üretimi
Deride çatlaklar oluşması şeklinde kendini belli eder.
Egzama Çeşitleri Nelerdir?
Hastalığın oluşumu ile doğrudan bağlantılı olarak çeşitli şekilleri bulunur. Bu çeşitler doğru tespit edilmediği takdirde tedavi süreci ya başarısız ya da uzun sürer.
El Egzaması: En çok rastlanan egzama türüdür. Vücudumuzun el bölgesi dış uyaranlarla en çok temas eden bölge olduğundan bu bölgede yaygın olarak rastlanması normaldir. Genellikle temizlik sırasında kimyasallarla temas ettikleri için ev hanımlarında, kuaför, metal işçiliği gibi meslek gruplarında ortaya çıkar.
Atopik Egzama: Alerjik nedenlerden kaynaklı egzama türüdür ve temeli çocukluğa dayanır
Seboreik Egzama: Cildin yağ oranı yüksek olan kısımlarında meydana gelir. Kış ve bahar aylarında artış gösterir.
Numuler Egzama: Yaygın olarak eller, kollar ve bacaklarda rastlanır. Erişkinlik dönemlerinde ortaya çıkar.
Stres Egzaması: Strese bağlı nedenlerle kendini belli eden psikolojik bir alt yapısı olan egzama türüdür.
Egzama Tedavisi
Hastalığın bilinen bir tedavisi olmamakla birlikte genellikle kaşıntı giderici kremler sürülerek aşılmaya çalışılır. Bu hastalıktan muzdarip kişilere ciltteki kuruluğu önlemek için bol bol su içmeleri tavsiye edilir. Şayet alerji kökenli ise, bir takım testler yaptırılarak alerjan tespit edilebilir.
Ayrıca cildi kaşımamak ve oluşan kabarcıkları patlamamak önemlidir.