Diş Gıcırdatmanın Nedenleri
Diş Gıcırdatmanın Nedenleri
Tıp dilindeki adı “bruksizm” olarak tanımlanan uykuda diş gıcırdatma, hemen her yaşta kişide rastlanabilen bir durumdur. Özellikle gece uykusu sırasında kendini gösteren hastalık, uzun aralılarla oluyorsa ortada endişe edecek bir durum yoktur. Ancak sürekli şekilde, hemen her gece ve uykuda kendini hissettiriyorsa önlem almak gerekir.
Genellikle strese bağlı nedenler diş gıcırdatmasını tetikler. Bununla beraber kaygı bozukluğu ile ilgili durumlarda da kendini gösterir. Ayrıca uyku apnesi olan kişilerde bu rahatsızlığın rastlanma oranı yüksektir.
Diş Gıcırdatmanın Zararları
Uzun sayılabilecek aralıklarla yaşanan diş gıcırdatmalarının bir zararı olmadığı gibi bu aralıkların kısaldığı fark edilirse önlem almak gerekir. Kronikleştiği takdirde şiddet seviyesine göre diş kırılmalarına, dişlerde çatlamalara, ve çoğu zaman dişin yapısını bozarak düşmesine bile neden olabilir. Bunun yanında özellikle çene bölgesine verdiği hasarın boyutları çok daha fazladır. Bu yüzden çene kemiğine yaptığı baskı nedeni ile yüzünün görünümü değişen hastalar vardır.
Ayrıca bu rahatsızlıktan şikayet edenlerin çoğunluğu, dişlerin şakak kısmına yaptığı baskıdan dolayı, sabahları baş ağrısı çekerler.
Diş Gıcırdatmanın Tedavisi
Bu rahatsızlığı yaşayanlar genelde uykularında muhatap oldukları için dişlerini gıcırdattıklarını başkalarından haber alırlar. Ancak bazı hastalarda o kadar şiddetli yaşanır ki, bu kişiler kendi diş gıcırdamalarının sesine uyanabilirler.
Tedavi yöntemleri arasında ilk sırada bir diş hekimi aracılığı ile tedarik edilebilecek ağızlık gelir. Sağlığa zararı olmayan bir silikon maddeden yapılan bu ağızlık, geceleri uyumadan önce ağıza takılarak uyku sırasında dişlerin birbirine temasını engeller.
Ancak genel olarak strese bağlı etkenlerden dolayı gerçekleştiğinden, stresten uzak durmak gerekir. Bunun için gerektiği takdirde bir uzmandan destek alınmasında yarar vardır.
Gün içinde Yapılan bir terapi yöntemi ile diş gıcırdamasının azaldığı saplanmıştır. Evde tek başınıza da yapabileceğiniz bu terapiye göre sessiz bir ortamda hafif müzik eşliğinde yere uzanarak gözlerinizi kapatmanız gerekir. Ardından göz kaslarınızdan başlayarak yukarıdan aşağıya doğru vücudunuzdaki tüm kasları kuvvetlice sıkıp bırakarak gevşemeye çalışmalısınız. Bir uzman denetimi ve telkininde daha verimli olacak bu terapi yöntemi son derece faydalı olup, diş gıcırdamasında tercih edilen en etkili tedavidir.