Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

C Vitamini Cilde Faydaları ve C Vitamini Maskesi

C Vitamini Cilde Faydaları ve C Vitamini Maskesi

author
Büşra Üzüm
24/10/2024

 

Askorbik asit, yani daha çok bilinen adıyla C vitamini, çok bilinmese de aslında cilt sağlığında hayati bir rol oynamaktadır. C vitamini söz konusu olduğunda akla genellikle bağışıklık sistemini güçlendirmek ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar ile mücadele etmek geliyor olsa da C vitaminin cilde faydaları öğrendiğiniz zaman kullandığınız bakım ürünlerinde yer alması gerektiğini de fark edeceksiniz. Peki cilt bakımında C vitamini neden önemli?

 

C vitamini cilde faydaları

 

C vitamini, ciltte güneşin zararlı UV ışınlarından, hava veya çevredeki diğer kirleticilerinden kaynaklı oluşacak hasarı azaltan bir antioksidandır. Hem epidermisimizde (cildin dış tabakalarında) hem de cildin daha derin katmanlarında bulunmaktadır. Yaşlandıkça cildimizdeki C vitamini seviyeleri ne yazık ki azaldığından cildimiz hasarlara karşı daha duyarlı hale gelmektedir. Yaşlanmaya ek olarak, UV ışığına ve sigara dumanına maruz kalmak da cildimizde bulunan C vitamininin miktarını azaltabilmektedir. C vitamininin cilde faydalarından bir kaçı; yara iyileşme süresini hızlandırması, iltihaplanmayı azaltması, kuru cildi hafifletmesi ve kolajen üretimidir.

 

Ciltteki C vitamini seviyesini nasıl artırabiliriz?

 

Peki, C vitamininin alımını arttırmak ile dışarıdan cilde C vitamini uygulamaları yapmakla aynı etkiler elde edilir mi? Yapılan bazı çalışmalar oral yoldan tüketimin topikal olarak uygulanan C vitamini ile aynı etkilere sahip olmadığını göstermiştir. Topikal C vitamini uygulaması hasar görmüş cildi onarmak için daha etkili olduğu gibi ciltteki kırışıklığın azaltılmasına da yardımcı olur. Tüm bunlarla birlikte hem tüketmek hem de cilde dışarıdan C vitamini uygulamak, optimal cilt faydaları için en idealidir.

 

C vitamini ne zaman uygulanmalı?

 

C vitamini serumları veya damlaları sabahları güneş kremi altında da uygulanabilmektedir. Ancak miktarı, ardından kullanacağınız güneş kremi veya nemlendirici ürünler de çok önemlidir. Bu nedenle risk almamak adına C vitamini içerikli ürünleri gece kullanmakta fayda vardır. Bu yüzden yatmadan önce az miktarda serumu tüm yüzünüze uygulayabilir veya haftalık yüz maskelerini deneyebilirsiniz. Bir nemlendirici ile bakım sürecini bitirin. Günlük kullanımın dışında başka bir seçenek de haftalık yapılabilen aşağıdaki gibi basit C vitamini Yüz Maskesi olabilir.

 

 

 

C Vitamini Yüz Maskesi

 

1 çay kaşığı L-Askorbik Asit (C vitamini tozu) tozu

4 çay kaşığı jojoba yağı (üzüm çekirdeği yağı veya hindistancevizi yağı da kullanılabilir)

 

Küçük bir kapta, malzemeler karıştırılır. C vitamini tozunun L-askorbik olması önemlidir çünkü bu, dengeli bir C vitamini şekli anlamına gelmektedir. Karışımı yüzünüze ve boynunuza yüz fırçasıyla uygulayın. 10-15 dakika bekletin ve daha sonra ılık su ile durulayın. Düzenli nemlendirici ve güneş kremi uygulamayı da unutmayın.

 

C vitamini tozu kullanımı ile ilgili bilmeniz gerekenler,

 

C vitamini, limon ve portakalda çok yüksek oranda bulunduğu sanılmasına rağmen en çok kuşburnu, biber ve maydanoz da vardır.

 

Çabuk bozulan yapısı nedeniyle için kozmetik ürünlerde bozulmayan formları (ethly ascorbic acid) kullanılır ki bu daha pahalıdır.

 

Su ile karıştırıldığında bekletilmemesi gerektiği için günlük olarak karışımlar hazırlanmalıdır.

 

Uyarı : Güzelliğe pek çok faydası olan doğal ürün olsalar da ilk defa kullanacağınız hemen her ürünü öncelikle test etmelisiniz. Düzenli kullandığınız ilaçlarınız, belirli bir rahatsızlığınız varsa, hamilelik veya emzirme dönemindeyseniz, ayrıca alerjen tepkiler veren bir bünyeniz, cildiniz varsa doktorunuza danışmadan asla kullanmamalısınız. Tereddüt ettiğiniz her noktada bir uzmana danışmalısınız. Sitenin içeriği ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Bilgiler hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Site bilgilerine dayanarak tanı ve tedavinin yönlendirilmesi önerilmez. Bu sitede verilen bilgiler bilimsel referans olarak gösterilemez.