Bitcoin Nedir? Nasıl Kazanılır?
Bitcoin Nedir? Nasıl Kazanılır?
Kimilerine göre internetin bulunması kadar öneme sahip olan internetin sanal para birimi Bitcoin’in ne olduğunu ve ne olabileceğini temel mantık olarak anlatmaya çalıştık.
Bitcoin Tarihçesi
Bitcoin herhangi bir resmi makama, merkez bankalarına bağlı olmayan ve bu kurumlardan bağımsız gelişen, teknoloji ortamlarında üretilen ve yer değiştiren sanal bir para birimidir. Sistem ilk olarak 3 Ocak 2009’da hayata geçirilmiştir.
Bitcoin’in ilk kurucusu Satoshi Nakamoto olmakla birlikte bu ismin şahsın takma ismi olduğu ve gerçek kimliğini hala ortaya çıkarmadığı bilinmektedir.
Bitcoin Nasıl Kazanılır?
Bitcoine ait bir merkez bankası olmadığından para yaratma işi belirli algoritmalara bağlı olarak yürütülür ve bu işleme de bitcoin madenciliği adı verilir. Bu işlem için gerekli bitcoin yazılımları üzerinden yoğun matematiksel hesaplama gerektiren araçlarla yapılan işlemler gerekmektedir ki bu tamamen uzmanlık ve sermaye isteyen bir konudur ve dünyada bu işe yatırım yapıp bu işlemleri gerçekleştiren şirketler önemli kazançlar elde etmişlerdir. Bireysel kullanıcılar için madencilik işlemi şu an için masraflı gözükmektedir. Sistem para yaratma anlamına gelen madencilik işlemini belirli oranlarda zorlaştırmakta ve masraflı hale getirmektedir ki çok kolay bir şekilde üretilip piyasanın doyum noktasına erken bir şekilde gelinmemesi amacı taşımaktadır.
Bitcoin para birimi en fazla 21 milyon bitcoin üretilinceye kadar devam edecek şekilde planlanmıştır. 21 milyon bitcoin üretildikten sonra daha fazla üretilmeyecek var olan bitcoinler üzerinden işlem hacmi yaratılacak ve üreticiler yani madenciler borsaya benzer şekilde işlem masrafları üzerinden kazanç sağlayacaklardır.
Bitcoin kimilerine göre internet teknolojisinden sonra bu alanda bulunan en önemli buluştur ancak çoğu ülke henüz deneme aşamasında gördükleri bu sisteme güvenlik, güvenilirlik, taşıdığı riskler, uzun vadede ne olacağının belirsizliği gibi nedenlerle soğuk yaklaşmaktadırlar.
Bitcoin Nasıl Çalışır?
Temel çalışma mantığı olarak torrentlerin prensibine benzer. Veriler tek bir sunucuda tutulmaz ve birçok paylaşım noktasına dağılır. Her kullanıcının bir cüzdanı olur ve transferler bu cüzdan yardımıyla ve kişiye özel imza sistemiyle bloklanarak yapılır. Yani güvenilirdir. Blok sistemi denilen bir güvenlik sistemine sahiptirler. Bu sistemin temel amacı ödemeleri damgalayarak aynı bitcoinin aynı işlem için harcanmasının önüne geçmektir.
Bitcoin Nasıl Kullanılır ?
1-İlk olarak Bitcoin kabul eden alışveriş sitelerinden dilediğiniz alışverişi yapabilirsiniz.
2-Para değişimi yapan exchange sitelerinde al-sat yaparak borsalarda ki hisse alış satış mantığı çerçevesinde değerlendirebilirsiniz.
3- Piyasalarda hiçbir ek masraf olmadan bitcoin hesabı olan bir kişiden diğer hesap sahibine bitcoin transferi gerçekleştirebilirsiniz.
Ayrıca bitcoin sanal parasına sahip olan kişi bunu istediği zaman reel para birimlerine dönüştürebilir.
Bitcoin’in Geleceği
Esasında daha önce bahsettiğimiz gibi hala resmi kurumlar başta olmak üzere çoğu kurum ve kişi tarafından şüpheyle yaklaşılan bir para birimi olmakla birlikte şu anda pek çok firma tarafından geçerliliği kabul görmüş ve işlemlerinde kullanılmaya başlanmıştır ancak bu kullanımın deneme amaçlı olduğu ve henüz tam anlamıyla kabul edilmediği söylense de bitcoin çoktan kendi piyasasını yarattı ve yaratmaya da devam ediyor.