Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Batum Gezilecek Yerleri?

Batum Gezilecek Yerleri?

author
Admin
15/09/2024

Gitmeden Önce Hazırlıklarımızı Yapalım

Batum, Karadeniz’de yer alıyor. Yani her an yağmur yapabilen bir şehir. Bu nedenle hangi mevsime giderseniz gidin buna hazırlıklı olacak şekilde yanınızda kıyafet bulunmalı.

Yerel halk İngilizce’den ziyade Türkçe biliyor. İlk dil olarak Türkçe’yi deneyebilirsiniz.

Batum, alışveriş için uygun fiyatlı bir yer. Ancak her yerde, mesela pazarlarda kredi kartı genelde geçmiyor. Bu nedenle yanınızda nakit bulunmalı.

Batum Nerede?

Batum, Artvin ile sınır komşusu olan Gürcistan’ın bir şehri. Yani Karadeniz’de. Trabzon, Rize ve Artvin taraflarında günübirlik olarak bile gidip gelmek oldukça kolay.

Batum’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den gidiyorsanız iki alternatif var.

Özel Araç ile Batum’a Geçmek

Batum ile Sarp Sınır kapısı arası 18 kilometre mesafede. Gürcistan’a geçiş için burayı kullanıyoruz.

Batuma’a özel araçla gitmek mantıklı mı peki? Bizce değil. Çünkü çoğu sınır kapısında ağır vasıtalar ile özel araçlar farklı sıralardan alınırken burada aynı sıraya giriyorsunuz. Özellikle gündüz vakti geçmeye çalışırsanız yoğunluktan ötürü saatlerce bekleme ihtimaliniz var. Burada bir düzenleme getirilirse bizce özel araç ile geçmek daha mantıklı bir hale gelecektir.

Özel Araç ile Gezerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ancak yine de biz Batum’da kendi aracımız ile gezmek istiyoruz diyorsanız, bazı şeylere dikkat etmeniz gerektiğini ekleyelim. Şöyle ki;

Zaten yurt dışına çıkışta aracınıza yurt dışında geçerli sigorta yaptırıyorsunuz. Bu kısım şart.

Trafik kurallarına uymanız tabii ki burada da gerekli. Ancak uymadınız ve polis yanınıza geldi. Bu aşamada cezayı ödemek yerine farklı tekliflere asla bulaşmamanız gerekli (hiçbir yerde bu tabii ki yapılmamalı) çünkü Gürcistan Avrupa Birliği’ne girmeye çalışan bir ülke bu uyum çerçevesinde rüşveti azaltmak adına ciddi uğraş veriyor. Başına derde girmemesi adına dikkatli olmanızı öneririz bu nedenle.

Yaya Olarak Sınırdan Geçmek

Eğer günübirlik gezecekseniz aracınızı sınıra yakın bir yere bırakıp yaya olarak sınırı geçmek çok daha çabuk gerçekleşiyor. Hatta gezinizi uzatacaksanız, Batum’da araba kiralayıp öyle devam etmek bizce daha mantıklı. Sınırı geçtikten sonra beleyen taksiler ile şehir merkezine varıyorsunuz. Bu alternatifi de unutmamanızı öneririz. Çünkü vakti dolu değerlendirmek kritik bir şey gezilerde.

Uçak ile Batum’a Gitmek

İstanbul ve Ankara’dan Batum’a düzenli olarak aktarmasız uçuşlar yapılıyor. Batum’u, hatta tüm Gürcistan’ı gezmek için uçakla geçip eğer sadece şehir içinde kalacaksanız yürüyerek ve taksi ile dolaşmak bizce en mantıklı yol. Ancak şehir dışından uzaklaşıp diğer yerlere de gidelim diyorsanız uçak ve araç kiralama kombinasyonu ideal olacaktır.

Ne Kadar Harcarız?

Batum’da gezmek Türkiye’de gezmek ile hemen hemen aynı ya da biraz daha ucuza geliyor. Otel fiyatları bakımından Türkiye’den kesin olarak daha ucuz, yeme içme de hemen hemen aynı. Ancak yeme içme kısmında bir farklılık var, o da porsiyonların son derece büyük olması. Yemek tadarken çoğunu az isterseniz daha mantıklı olur bu nedenle.

Batum’da 2 gece 3 günlük kısa bir gezi bizce yeterli. Bu kadar sürelik geziye 2 kişi uçak, yemek, otel için harcadığımız para 10-20 Bin Arası TL oldu. Bu paranın içinde alkollü içecek alışverişi de dahil. Ve tahmin edeceğiniz gibi en büyük kısmı da uçak biletine gitti.

Hangi Mevsimde Gitmeli?

Batum, Karadeniz’de yer alıyor. Bizim Trabzon, Rize ve Artvin’e benzer iklime sahip bu nedenle. Bu da ne demek oluyor? En yağışlı mevsim yazın demek. Ancak fark şu, yazın sık sık yağış alsa da, yağış almadığı günlerde hava sıcak ve nemli. Sürprizlere açık bir gezi olsa da yazın gitmek daha mantıklı.

Yaz haricinde sonbahar da uygun olacaktır. Çünkü sonbaharda Batum’ın biraz dışına çıktığınızda rengarenk manzaralar göreceksiniz. Detaylar gezilecek yerler kısmında.

Batum’da Yapılacak Şeyler

Uzaktan bakınca nasıl bir ön yargıya sahipsiniz bilmiyoruz ancak eğer Batum ufak bir yer ve bu nedenle çok da fazla bir şey yoktur diye düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz

Şimdi sırası ile Batum’a geldiğinizde neler yapılabilir onları görelim. Batum Gezi Rehberi yazımızın ikinci kritik kısmı burası. Batum’da gezerken insanların çoğunlukla İngilizce değil, Türkçe bildiğini de unutmayın. Anlaşmak çok da zor olmuyor bu nedenle.

1. Batum Botanik Bahçesi

1912 yılında Sovyet Rusya zamanında inşa edilen botanik bahçe, Batum şehir merkezine 12 kilometre mesafede yer alıyor. Taksi ya da otobüs ile ulaşım imkanınız da var.

Botanik bahçede tepeye doğru yürüyüş ya da elektrikli araç ile tırmanış yapabilirsiniz. Yazın en sıcak günlerinde bile ormanda olmanın bir sonucu olarak oldukça serin ve keyifli bir yer. Aynı zamanda bazı ağaçlar o kadar büyük ki, dallarında yürümek ve fotoğraf çekmek bile mümkün!

Haftanın 7 günü saat 09:00 – 18:00 saatlerinde açık olan botanik bahçeyi gezmek için en az 3-4 saat gerekiyor. Otobüs ile gidip gelecekseniz 1 saat de yolu eklemelisiniz. Bu kadar vakit ayırmaya değer mi? Kesinlikle evet!

2. Batum’da Sahilinde Gezi ve Japon Bahçesi

Batum sahili bizim Karadeniz’deki şehirlerimiz ile aynı doğal olarak. Ancak insan eli ile yapılan yapılar ve oluşturulan bahçeler farklılık yaratıyor. Batum sahilini 8 kilometre boyunca bisiklet kiralayıp gezmek hem vakitten kazandıracaktır size, hem de daha eğlenceli bizce.

Batum sahilinde gezerken özellikle görmeniz gereken yer ise Japon Bahçesi. Buraya ulaşmak için sahildeki Ahtapot isimli binaya varmanız gerekiyor ilk olarak. Ahtapot, 1975 yılında inşa edilen devasa bir 3 boyutlu mozaik bina. Buraya ulaştıktan sonra Batum Ünivertesi’ne devam ettiğinizde, üniversitenin ön tarafında Japonya’da yetişen bitkilerden oluşan ufak bir Japon Bahçesi var. Enteresan bitkiler görmek adına gezilecek yerler listenize ekleyin deriz.

3. Eski Batum Sokaklarını Keşfedin

Batum’da 19. YY’ın sonlarından kalma çok sayıda görkemli bina ve güzel duvar süslemeleri, mozaikler ve Arnavut kaldırımlı taş sokaklar bulunuyor. Bizce bu tip yerler bir şehrin ruhunu tam olarak yansıtan yerler ve mutlaka oraların havası hissedilmeli. Peki bunlar nerede?

Gamsakhurida Caddesi’ne gitmeniz gerekiyor öncelikle Eski şehir bu cadde ve etrafında yer alıyor. Buraya geldikten sonra ise görmeniz gereken yerler şunlar:

Batum Tiyatrosu: Art Nouvau binası Sovyet Rusya zamanında yıkılmış ve sonradan tekrar inşa edilmiş. Binanın hemen karşısında yer alan Stalin’in Evi Lakaplı binayı da görmeden geçmeyin.

Inaishvili Binası: 1904 yılında bir tüccar tarafından inşa edilen bu bina tipik Gürcü iç mekan bina tasarımını sergiliyor. Özellikle iç mekanı ziyaret etmelisiniz.

4. Modern Batum Mimarisi

Batum’da eski sokaklar ve mimari bir o kadar güzelken, modern binaların d son derece enteresan yapılar olması nedeniyle mutlaka görülmesi gerekiyor.

Alfabetik Kule: Gürcü diline adanmış bir anıt niteliği taşıyan bir kule burası. Şehirdeki en enteresan yapılardan biri. Kuledeki asansörü kullanarak en tepeye çıkıp şehri izleyebilirsiniz.

Batum Kulesi: Binanın yüksekliği 35 metre. Şehirdeki en yüksek bina. Peki ilginç olan ne? Kulenin üstlerine doğru bir dönme dolap var!

Batum Piazza Meydanı: İtalya’daki meydanlara benzer mimari ile inşa edilmiş. Çoğu kafe ve restoran burada yer alıyor. Meydanın yerindeki mermer döşeme için Avrupa’nın en büyüğü olduğu iddiası var. Bizce de oldukça görkemliydi.

5. Batum’da Sokaklar, Sanat ve Mozaik

Batum’da özellikle sokaklarda gezerken her yerde bir sanatsal güzellik göreceksiniz. Bu nedenle fotoğraf makineniz hazır konumda bulunmalı. Özellikle Eski Batum’da ve 6 Mayıs Parkı civarında çok sayıda duvar resmi bulunuyor. Peki mozaikler nerede diye soruyorsanız, Dolphanirium’a gidiyorsunuz ve giderken de şehirdeki en ünlü mozaik sizi karşılıyor: 1974’te Gürcü sanatçılar Zaur Tsuladze ve Vaja Bjalava tarafından yapılan mozaik, birkaç yunusla çevrili ruhani bir figürü tasvir ediyor. Mutlaka görün!

6. Batum Arkeoloji Müzesi

Tarihe meraklıysanız aşağı yukarı yarım saatte gezebileceğiniz bir müze burası. İçerik olarak çok zengin olmasa da, bölgeden çıkartılmış eserleri inceleyip tarihini öğrenmek adına görmek gerekiyor bizce. Giriş ücreti 3 Lari.

7. Batum Orta Camii

Batum’da yer alan tek cami olan Orta Camii, özellikle kalem çizimleri bezeli duvarlarındaki desenleri görmek ve camiyi keşfetmek adına görebileceğiniz bir ibadethane.

8. Batum Tanrının Annesi Kilisesi

1902 yılında inşaatı tamamlanan kilise aslında bir katedral. Dış görünüşü kadar iç mekanı da inanılmaz görkemli! Batum’a geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken bir yer. Bu nedenle Batum Gezi Rehberi makalemizin en önemli yerlerinden biri.

9. Gonio Kalesi

Sarp Sınır kapısından sonra 10 dakika daha ilerlediğinizde ulaşıyorsunuz. Bölgenin simge yapılarından biri. Giriş ücreti 3 Lari. Tarihi keşfetmek adına görmenizi önemle öneriyoruz.

10. Gürcistan Yemeklerini Keşif

Batum Gezi Rehberi yazımızın artık acıktık kısmına geldik

Size direkt birkaç restoran tavsiye edeceğiz. Bunlar genelde görkemli parıldayan büyük restoranlar değil. Gürcü yemeklerini tadabileceğiniz lezzetli ve farklı ürünler yapan yerler.

HB Batumi

Burayı özellikle kendi ürettikleri biralarını tatmanız için öneriyoruz. Filtresiz bira ile dark seçenekleri mükemmeldi. Biraya eşlik etmesi bakımından da Avusturya ve Alman sosis çeşitleri bulunuyor. Her ikisi de harikaydı. Sosis, patates ve bira kombinasyonu yapın!

Laguna Restoran

Batum Gezi Rehberi notlarımızda mutlaka gidilmeli diye not aldığımız yer. Gürcistan’a özgü bir yemek olan Haçapuri yemek için burayı tercih ettik. Özellikle peynir seviyorsanız direkt buraya rotanızı çevirin. Haçapuri, bir çeşit peynirli pide aslında. Fırından tam pişmeden çıkartılıp üstüne yumurta kırılıyor ve öyle servis ediliyor. Tam pişmeden derken %95 pişmiş geliyor tabii ve üstüne kırılan yumurta da sizin gözünüzün önünde pidenin sıcaklığı ile hemen pişiyor. Haçapurinin yanında ise burada satılan armut gazozunu denemenizi öneririz. İyi bir ikili oluyorlar. Mekanın sahipleri İngilizce ya da Türkçe bilmiyor. Anlaşmak için el ile işaret edebilirsiniz.

Retro Restoran

Haçapuri tadabileceğiniz bir diğer mekan da burası. Biz burada da tadımını yaptık ve Laguna ile arada pek fark hissedemesek de asıl olarak Laguna’nın yaptığı daha çok hoşumuza gitti. Gürcü peyniri ve bir bakıma Gürcü pidesi olan Haçapuri’yi burada da deneyebilirsiniz.

BatuMarani Restoran

Geldik Batum’da bizim favori mekanımıza! Burayı çok sevdik çünkü Batum’daki köylerden temin edilen ürünlerle yapılan tüm yöresel yemekleri tadabileceğiniz bir yer. Üstelik fiyatları da çok uygun. Gürcü mutfağını keşif için mutlaka uğrayın.

Lüks bir restoran olduğunu gidince siz de hissedeceksiniz. Ayrıca çalışanlar İngilizce biliyorlar, anlaşma konusunda sıkıntı yok.

Khinkali House

Tesadüfen yapılan keşiflerin en güzeliydi. Dışarıdan baktığınızda hiç de iddialı durmayan ancak içeri girip yemekleri tattığınızda vay be! diyeceğini bir yer burası. Yöresel Gürcü yemeklerini tatmak için kesinlikle tavsiye edeceğimiz diğer yer de burası.

Cafe Adjara Old House RestoBar

Restoran ve bar formatının birleşimi olan mekan, Batum’daki lüks yerlerden biri. Bir yandan yerel ya da modern yemekleri yerken, diğer yandan bunların yanında Gürcü şaraplarını da deneyebilirsiniz.

Balık Pazarı Alışverişi

Canınız balık çekti ve Karadeniz’e kıyısı olan bir yerdesiniz. O zaman Batum merkeze 2,5 kilometre mesafede olan Batum Balık Pazarı’na gidip yeni avlanmış balıklardan istediğinizi seçin, yan taraftaki restorana verin ve onlar size pişirip getirsinler. İzmir’deki balık pişiricileri sistemi aslında bu.

Pazar Alışverişi

Biz her gittiğimiz yabancı ülke şehirlerinden eve mutlaka oraya özgü yiyecek, içecek vs. bir şeyler getirmeyi seviyoruz. Batum Pazarı ise buraya özgü yemekleri tadabileceğiniz ya da yanınızda getirmek için satın alabileceğiniz bir yer.

Pazar iki kattan oluşuyor. Alt kat klasik sebze ve meyve bölümü. Üst kat ise et, bal, pekmez, reçel ve hamur işleri gibi ürünlerin satıldığı kısım.

Biz pazar gezmeyi çok sevdiğimiz için 1-2 saat geçirdik burada Uğramanızı tavsiye ederiz.

Kvass Tadımı

Kvass, esmer ekmekten fermente edilerek yapılan yerel bir içecek. Alkol seviyesi çok düşük ve özellikle yazın ferahlatıcı bir etki yapıyor. Kvass’ı genelde sokaktaki seyyar satıcılar satıyor. Yürürken çok sayıda satıcı göreceksiniz. Birini seçip deneyin. Dışarıdan görüntüsü bira benzeri bir içecek.

Acar Baklavası

Baklavaya Gürcü yorumu diyebiliriz bunun için. Batum’a gelmişken tatmanızı öneririz.

Dondurma

Batum’da bir dükkan var. Adı Luca Polare. Sokkta yürürken neymiş burası diye girdik. Şimdi ise fikrimiz şu: Dondurma için buraya direkt girin! Muzlu ve kahveli dondurma yanında sea buck isimli ekşi dondurmayı karıştırın. Enteresan biz lezzet oluyor.

Hamur İşleri ve Kahve

Batum’daki açık ara en iyi hamur işi ürünleri yapan yer Dona Bakeshop & Cafe. Şehirde gezerken kahve ve kek molası vermek güzel bir fikir oldu bizim için.

Sadece kahve içmek için ise Rhino Coffee üçüncü nesil bir kahveci olarak terci edilebilecek bir yer.