Tavsiyemiz
Filtreler
Hizmet Kategorileri
Sağlık
blog-image tavsiyemiz

Atopik Dermatit Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Atopik Dermatit Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

author
Fatih Esad Yakıcı
28/10/2024

Atopik dermatit uzun süreli (kronik) yada zaman zaman görülüp yok olan bir cilt problemi olarak görülebilir. Atopik dermatit egzama türlerinden biridir ve daha yaygın görülen bir cilt problemidir. Cilt üzerinde kızarıklar oluşurken, kuruluk ve kaşıntı rahatsızlık verici bir durumdur. Atopik dermatit için maalesef tedavisi olmayan bir rahatsızlıktır ancak endişelenmeyin atopik dermatitin rahatsız eden belirtileri bazı doğal yöntemler veya kimyasal kremler yardımıyla hafifletilebilir.

 

Bu makale ile Atopik dermatit nedir, neden olur, belirtileri ve tedavisi için doğal uygulamalar ve krem önerilerini bulabileceksiniz. Haydi başlayalım..

 



Atopik Dermatit Nedir?

 

Atopik dermatit ciltte kuruluk, kaşıntı ve kızarıklığa neden olan rahatsız edici bir cilt hastalığıdır. Egzama çeşitlerinden biri olan Atopik dermatit çocuklarda yaygın olarak görülse de yetişkinlerde de görülebilmektedir. Bazen kronik yani uzun süreli görülen Atopik dermatit bazen de kısa süreli oluşan ve yok olan bir hal alabilir. Atopik dermatit genelde 5 yaşından önce başlar ve ergenlik dönemine kadar devam eder. Ergenlik döneminden sonra yetişkinlik döneminde kadar da devam edebilir. Atopik dermatit gerekli önlem alınmadığı takdirde vücutta yayılabilir. Atopik dermatit tedavisi olmasa da bazı yöntemler ile rahatsız edici semptomları için rahatlama sağlanabilir, hastalığın yayılması engellenebilir.

 



Atopik Dermatit Neden Olur?

 

Atopik dermatit nedenleri kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Sağlıklı cilt nemi tutar ve bakterilerden, alerjenlerden, tahrişlerden cildi korur. Egzama cildin bu koruma özelliğini sağlayan genin zarar görmesi ile oluşur. Egzamaya neden olan gen bozukluğu sebebi ile cildiniz çevresel faktörlerden, tahriş edici ve alerjen özelliği bulunan uygulamalardan olumsuz etkilenir. Çocuklarda gıdalara olabilen alerjiler de atopik dermatit nedeni olabilir.

 

Atopik Dermatit Belirtileri

 

Atopik dermatit belirtileri egzama belirtileri ile aynı olarak görülse de egzama daha fazla belirtiler gösterebilir. Yaygın olarak görülen Atopik dermatit belirtileri;

 

*Kuru Cilt

*Geceleri şiddetli olmak üzere kaşıntı

*Özellikle el, ayak, ayak bilekleri, el bilekleri, boyun, üst göğüs, göz kapakları, dirsek ve dizlerin kıvrımları, bebeklerde yüz ve kafa derisinde kırmızı, kahverengimsi gri cilt lekeleri oluşması

*Cilt üzerinde kabarcıklar oluşması

*Kalın, çatlak ve pul pul cilt oluşması

*Cildin hassaslaşması ve iltihaplanması

 

İlginizi Çekebilir!  Seboreik Dermatit Tedavisi İçin En İyi Şampuanlar - Sağlık Bilgileri

Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir ancak yaygın görülen Atopik dermatit belirtileri yukarıda listelenmiştir.

 

Atopik Dermatit Sonucu Görülen Rahatsızlıklar

 

Atopik Dermatit gelip geçici bir cilt problemi olarak görülse de bazen astım veya saman nezlesi gibi ciddi rahatsılzıklara sebep olabilir. Atopik dermatit gerekli tedaviler sonucu önlenmezse egzamaya dönüşebilir ve tedavisi imkansız hale gelebilir.

 

*Atopik dermatiti görülen küçük çocukların yarısından fazlasında 13 yaşına kadar astım ve saman nezlesi görüldüğü çalışmalar ile ispatlanmıştır.

*Atopik dermatit sonucu cildin belli bölgelerinde sürekli kaşıntı oluşur. Bu kaşıntı sizde sürekli bir kaşınma hissi oluşturur. Aşırı kaşınan cilt kalınlaşır, rengi değişir ve kabuk kabuk ya da pul pul hal alır.

*Sürekli kaşınan ciltte açık yaralar ve çatlaklar oluşumuna da neden olur. Açık yaralar ve çatlaklar da bakteri ve virüslerden kaynaklanan ciltte enfeksiyon riskini arttırır.

* Atopik dermatit elleri sık sık ıslanan, sert sabun, deterjan ve dezenfektanlara maruz bırakan insanlarda el egzaması olarak görülür. El egzaması tedavisi için eldiven kullanımı etkili bir önlem olabilir.

*Atopik dermatit ile ortaya çıkan kaşıntı uyku kalitesinin yetersiz ve kalitesiz olmasına neden olabilir.

 

Atopik dermatit için ne zaman doktora görünmeliyim?

 

Atopik dermatit uyku ve günlük aktivitelerinizi olumsuz etkileyecek kadar rahatsız edici boyuta ise, Ciltte kızarıklık, irin, iltihap dolu kabarcıklar ve iltihaplanma var ise, evde tedavi yöntemlerini uygulamanıza rağmen iyileşme görülmediyse mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

 

Atopil Dermatit Nasıl Geçer?

 

Atopik dermatit nasıl geçer cevabı henüz tam ve net bulunmasa da atopik dermatit önleme konusunda evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır. Atopik dermatit ciltte kuruluk oluşturur. Kuru cilt kaşıntı yapar ve bu kaşıntı sonucu kızarıklıklar, çatlaklar, yaralar meydana gelir. Hastalık önlenebilir ve hastalık sonucu ortaya çıkan belirtilerde aşağıdaki yöntemlerle rahatlama sağlanabilir.

 

Cildinizi günde en az iki kez nemlendirin

 

İlginizi Çekebilir!  Egzama Bitkisel Tedavi Yöntemleri - Sağlıklı Beslenme

Cilt nemi doğal kabiliyetiyle tutamadığı zaman kremler, merhemler ve losyonlar nem takviyesini cildinize sağlar. Bebeğinizin cildinde nemlendirici kullanmak atopik dermatitin gelişmesini engelleyebilir.

 

Atopik Dermatite neden olan etkenleri belirleyin ve bunlardan kaçının

 

Atopik dermatitin kaynağı olabilecek ter, stres, obezite, sabun, deterjan, toz ve polen gibi etkenlere karşı dikkatli olun. Bu iç ve dış etkenlere karşı etkin bir mücadele ile atopik dermatiti önleyebilirsiniz. Bebekler ve çocuklar da yumurta, süt, soya ve buğday dahil olmak üzere belirli yiyeceklere karşı alerji olabilir. Çocuğunuzun doktoru ile potansiyel gıda alerjilerini tanımlamak için konuşabilirsiniz.

 

Daha kısa ve sık banyo yapın

 

Banyo ve duşlarınızı 10 ila 15 dakika arasında belirleyin ve çok sıcak su yerine ılık su tercih edin.

 

Sadece yumuşak sabun kullanın

 

Cildiniz zaten doğal yağları ve nemleri tutamıyorsa bu durumu daha da olumsuz etkileyecek deodarantlı ve antibakteriyel sabunlar kullanmayın. Yumuşak sabunlar tercih edin çünkü diğer bahsettiğimiz sabunlar ciltte kuruluk oluşmasına daha çok neden olabilirler.

 

Cildinizi kurulamaya özen gösterin

 

Cildinizi her yıkamadan sonra hafifçe yumuşa bir havlu ile kurulayın. Kurulama sonrası cildiniz hala nemliyken nemlendirici kullanarak cildinizin nemi tutmasını sağlayın.

 

Atopik Dermatite İyi Gelen Bitkisel Yağ Hangisidir?

 

Atopik dermatite iyi gelen bitkisel yağ hindistan cevizi yağıdır.

 

Hindistan Cevizi Yağı

 

USDA’ya göre hindistan cevizi yağı, cildin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan E vitamini içerir. Hindistan cevizi yağının sivilce, sedef hastalığı ve egzama gibi çeşitli cilt rahatsızlıkları tedavisi için iyi olduğu iddia edilmektedir. Hindistan cevizi yağı kullananlar yararlı olduğunu belirtmektedir. Ancak, bu iddiaları kanıtlamak veya reddetmek için bilimsel araştırmalar devam etmektedir. Araştırmanın büyük bir kısmı protein içeriğinden bahsetmektedir, çünkü çeşitli cilt rahatsızlıklarıyla ortaya çıkabilecek hasta ya da ölmekte olan hücrelerin yerini yeni, sağlıklı hücreler almaktadır. Bu şekilde, hindistan cevizi yağı enfeksiyon ile mücadele eder, aynı zamanda cilt bozukluğunun hasar veya görünür izlerini de iyileştirirler; Bu iki-bir-arada bir çözüm! Mükemmel bir nemlendirme sağlayan Hindistan cevizi yağı mükemmel bir koruyucu bariyer sağlar.

 

Atopik dermatit evde tedavi yöntemleri bunlar şimdi sırada Atopik dermatit sonucunda oluşan rahatsız edici problemleri rahatlatabilecek kremlerden 2 tanesi hakkında bilgiler sunacağız. Bu kremler atopik dermatit semptomlarında rahatlama sağlayabilir ancak ciddi yan etkilere de neden olabilir. Bu nedenle aşağıdaki kremlerden herhangi birini kullanmadan önce mutlaka bir doktora ya da eczacıya danışmalısınız.

 

Corestatin Mavi Krem

 

Coresatin mavi krem, içeriğinde %0,04 oranında Klorheksidin Glukonat içerir. Bu etken madde ile yüksek şiddetli dermatitlerde ve sedef hastalıklarında  ikincil enfeksiyonlara neden olan Candida Albicans türü mikroorganizmalar üzerinde yok edici etkisi bulunmaktadır. Cilt bütünlüğü için uygun nemlendirmeyi sağlayan, yaygın bakteri ve mantarları yok eden Coresatin Mavi Krem aynı zamanda içeriğinde bulunan Allantoin içeriği ile ciltte kaybolan nem ve lipit takviyesi yaparak, yumuşatarak nemlendirici bakım sağlar. Coresatin Mavi Krem cildi nemlendirir, besler ve onarır. Atopik dermatit için Coresatin Mavi krem doktorunuzdan talep edebileceğiniz kremlerden biridir. İçeriğinde; Klorheksidin Diglukonad, Allantoin, Bisabolol, E Vitamini, B5 Vitamini, Propolis, Natural SeaBuckthorn Oil, Aloevera, Gliserin bulunmaktadır.

 

Stafine Krem

 

Stafine krem bakteri kaynaklı enfeksiyon oluşumunu önleyerek, egzama, sedef gibi hastalıkların tedavisinde etkili iyileşme sağlayan bir kremdir. Stafine krem egzama oluşumunu önler, var olan egzama belirtilerinin yaşattığı acı ve kaşıntıyı azaltır. Egzama, sedef, dermatit  hastalıkların semptomlarından enflamasyon, kızarıklık, kabuklaşmış yara ve kaşıntı tedavisine iyi gelir. İçeriğinde bulunan antibakteriyel özelliğe sahip fusidik asit bir antibiyotiktir. Mikroorganizma üzerinde oluşan bakterileri tahrip eder ve çoğalmalarına engel olur. Stafine krem kuruluğu önleyerek kaşıntıyı yok eder, iltihaplanmayı gidererek cildi nemli tutar. Atopik Dermatit için Stafine Krem doktorunuzdan talep edebileceğiniz bir diğer kremdir.

 

Atopik dermatit nedir, neden olur, nasıl geçer sorularının cevaplarını bu makale ile vermeye çalıştık. Atopik dermatit için kremler kullanılmadan önce mutlaka doktora ya da eczacıya danışılmalıdır. Evde uygulayabileceğiniz yöntemler ile de Atopik dermatit önlenebilir. Umarım faydalı olur. Esen kalın..