Ankara'da Gezilecek Yerler
Ankara'da Gezilecek Yerler
Türkiye’nin başkenti Ankara, gezilip görülecek yerler bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Ankara ziyaretlerinizde birkaç gününüzü keyif alarak geçirebileceğiniz konusunda biz kuşku duymuyoruz. Genel olarak yerli ve yabancı turizmine çok uygun olmayan bir şehir gibi düşünülüyor ancak insanların sıklıkla uğradıkları Anıtkabir, Ankara Kalesi gibi yapıtlar bu şehirde yer alıyor. Ankara’da pek çok müze bulabileceğiniz gibi, farklı tatları da keşfedebileceksiniz. Ankara uçak bileti alarak gezerken son derece keyif alacağınız bu şehirde gezilip görülebilecek yerleri sizler için bir araya getirdik.
Macera Park, Çamlıdere
Kızılcahamam bölgesinde, hemen her kesimden insana hitap eden, keyif verici bir parktan söz ediyoruz. Trekking başta olmak üzere bu parkta, çok çeşitli aktiviteler yapabilirsiniz. Millî Park, size 200’ü aşkın kuş türü görme ve çeşitli yaban hayvanlarıyla karşılaşma olanağı tanıyor. Neyse ki hangi aktiviteyi seçerseniz seçin, size rehberler eşlik edeceklerdir. Ankara’ya gelinmişken buraya da uğramadan geçilmemeli diye düşünüyoruz.
Ankara Kalesi
Ankara Kalesi, 4000 yıldan fazla geçmişi olan mükemmel bir yapıttır. Pek çok uygarlığın hem yerleşim hem de savunma olarak kullandıkları bu yapıt, sayısız onarın görmüştür. Ne zaman ya da kim tarafından yaptırıldığı belli olmayan bu askeri yapıt, geçirdiği onarımlar nedeni ile varlığını korumayı başararak bu günlere kadar gelmiştir. Gezilecek yerler arasında ilk sıralarda olması gereken yapıt, yaz aylarında festivallere ev sahipliği yapıyor. Kalenin Akkale isimli burcunda, Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile kurulan Eti Müzesi 1921-1948 yılları arasında faaliyetini sürdürmüştür. Çevresinde pek çok kafe ve hediyelik eşya dükkanlarının yer aldığı tarihi yapıyı gezip eşsiz manzarasını izledikten sonra kültürel tesisin devamı niteliğinde olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile gezinize devam edebilirsiniz.
Rahmi M. Koç Müzesi
Bu müze, kentin sanayi odaklı en kapsamlı müzesidir. Yaklaşık 15 yıldır faaliyet veren Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, 2005 senesinde hizmete açılmıştır. İlk önce 1521-1522 yılları arasında Damat Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Çengelhan’da ziyaretçilerine hizmet veren müze, 1850’li yılları itibari ile sanayide kullanılan pek çok araçtan oluşan, içerisinde sayısız parçanın yer aldığı koleksiyonu ve aralıklı olarak açılan sergileri sayesinde 1511 yılında Hacı İbrahim bin Hacı Mehmed tarafından inşa ettirilen Safranhan’ı da yakın tarihte içerisine katmıştır. Müzede küçük büyük fark etmemeksizin her yaştan insan eğlenceli bir gezi yaşayabiliyor.
Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi
Kültür Ve Turizm Bakanlığı denetiminde olan bu müze, Yeni Mahalle’de yer alıyor. 1990 yılında ülkemize kazandırılan müze, Türkiye’de açılan ilk oyuncak müzesi olarak bilinir. Antik çağa ait çeşitli oyuncakların da bu müzede maketlerini bulabilirsiniz. Müzeye giriş, 10TL civarındadır.
Gordion Antik Kenti
Arkeoloji ve tarihe ilgi duyanların kesinlikle ziyaret etmeleri gereken bu kent, tarihin pek çok sahnesine ev sahipliği yapma unvanını taşır. Ankara’nın Polatlı ilçe merkezine ortalama 30km uzaklıkta bulunur. Hafta içi akşam 19’a kadar hizmet veren bu antik kent, Polatlı’nın Yassıhüyük beldesinde yer alır.
Hacı Bayram Camii
1427-1428 yılları arasında Mimar Mehmet Bey tarafından inşa edilen Hacı Bayram Camii, Ulus’ta bulunuyor. Dış duvarları tuğla üzerine örülerek yapılmış olan Cami’nin görülmeye değer en önemli kısmını tam bitişiğindeki Hacı Bayram-ı Veli Türbesi oluşturuyor. Bu eşsiz yapıya adını veren Hacı Bayram Veli, Bayramiye Tarikatı’nın kurucusu ve Osmanlı döneminde hayatını idame ettiren, din adamlarının önde gelen isimlerinden bir tanesi olarak biliniyor. Yapımından sonra 1714 senesinde Hacı Bayram’ın torunlarından Mehmet Baba tarafından ilk kez tamir ettirilen Hacı Bayram Camii, en son 2011 senesinde restorasyona girmiştir. Zarar verilmeden, aslına uygun şekilde yenilenmiştir. Yenileme esnasında özellikle Cami’nin iç kısımlarındaki Nakkaş Mustafa Paşa’nın el emeği olan işlemelere zarar gelmemesine çok dikkat edilmiştir. Yapının bahçesine girdiğinizde, 18. Yüzyılda yaşamış olan Osman Fazıl Paşa’nın türbesi ile karşı karşıya geliyorsunuz. Fakat tabutu aile mezarlığında olmasından dolayı sekizgen planlı Osman Fazıl Paşa Türbesi, bu gün tamamen boştur.